Predstavitev

Uporabljamo več različnih načinov izsuševanja objektov. Za izsuševanje objektov uporabljamo zmogljive in varčne razvlaževalce nemškega proizvajalca AERIAL AD 750 in črpalke za vpihavanje toplega zraka AERIAL HB 3.

Pomembno pri razvlaževalcih je :

  • Poraba električne energije ( to je strošek lastnika objekta ) - od 560 do 900 watt
  • Zmogljivost razvlaževalca - od 14l do 55l - 10ᴼC do 30ᴼC – 60%RH do 80%RH
  • Pretok zraka skozi razvlaževalec – 710mᶟ/h
  • Glasnost razvlaževalca – 53 db(A)
  • Primeren za prostore do 500
  • Prostornina posode za vodo 12 l.

Izsuševanje

Izsuševanje cementnih estrihov izvajamo na sledeče načine, odvisno od izvedbe estriha.

1.

Klasično, na sredino prostora postavimo razvlaževalec s katerim dosežemo kroženje zraka, razvlaževalec pa odstranjuje vlago iz zraka in s tem suši celoten prostor. Ta način je največkrat uporablja pri novogradnjah in adaptacijah.

2.

V cementni estrih izvrtamo nekaj lukenj ( odvisno od velikosti prostora ), namestimo črpalko za vpihavanje toplega zraka pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec, ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh topel zrak in s tem sušimo estrih s spodnje in zgornje stran.

3.

Pri steni odstranimo stenske zaključne letve ali keramične ploščice ter vstavimo posebne šobe za vpihavanje toplega zraka pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec, ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh, topel zrak tako sušimo estrih s spodnje in zgornje stran. Na ta način le minimalno ali pa sploh ne poškodujemo talnih oblog.

4.

Med fuge keramičnih ploščic izvrtamo luknje fi 6 mm in vstavimo cevke ter s pomočjo črpalke za vpihavanje toplega zraka vpihavamo zrak pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh, topel zrak in tako sušimo estrih s spodnje in zgornje stran. Na ta način le minimalno ali pa sploh ne poškodujemo talnih oblog. V večini primerov je potrebno le zapolniti luknjice s fugirno maso in nazaj namestiti zaključne letve. Možna tudi kmbinacija s stranskimi šobami.

Talno gretje

V kolikor imate položeno talno gretje, pred vrtanjem v estrih s termografsko kamero preverimo kje so položene cevi , da lahko določimo mesta izvrtin. ( talno gretje mora biti vključeno ) S tem se v večini primerov izognemo poškodbam talnega gretja.

Nasveti

Nekaj koristnih nasvetov za lastnike novogradenj:

  • Cementni estrih naj se izsušuje sam brez prisilnega sušenja 30 dni. V tem času se izogibajte tudi močnemu prepihu v objektu
  • Čez dan naj bodo okna odprta na ventus, ponoči pa je bolje da so okna zaprta, le v zelo toplih in suhih nočeh so lahko okna tudi ponoči odprta na ventus
  • Pred polaganjem talnih oblog, TUDI KERAMIKE IN PLASTIČNIH TALNIH OBLOG je zelo pomembno, da opravite meritev vlažnosti cementnega estriha. Primerna vlažnosti za cementni estrih pred polaganjem talnih oblog je do 2,0%, cementni estrih s talnim gretjem do 1,8%, ( različni inštrumenti imajo različno skalo za vrednost vlažnosti estriha ) pri nekaterih cenejših merilcih lahko pride do motenj pri nekaterih dejavnikih.

Dodatni podatki:

Za meritve vlažnost cementnega uporabljamo profesionalni merilec vlažnosti PROTIMETER MMS BLD 5800

Digitalni merilec vlage V1D1 pa pustimo pri stranki ( v kolikor je na razpolago ) da lahko stranka sama preveri trenutno vlažnosti cementnega estriha. S tem se izognete nepotrebnim stroškom najema. Digitalni merilec V1D1 je zelo preprost za uporabo.

Pomembno za lastnike novih in adaptiranih objektov

Če položimo lesene talne obloge na vlažen estrih bodo le te v zelo kratkem času uničene. V kolikor pa položimo keramiko ali plastiko na vlažen estrih pa lahko pričakujemo v nekaj letih plesen v vogalih objekta ter vlažne stene do višine cca 70 cm

Pomembno za lastnike objektov po vodnih škodah

V večini primerov so lesene talne obloge uničene. Čim prej odstranimo lesene talne obloge tako lahko začnemo s sušenjem in tako tudi precej skrajšamo čas sušenja in s tem precej zmanjšamo strošek najema sušilcev ter zmanjšamo strošek električne energije.